Hidas, 1. rész

2009.07.21. 01:04

Visszatértem szünetemről, gyűjtöttem némi információt és több részben írok majd Hidasról. Akkor ne is húzzuk tovább az időt!

Hidas Baranya megyében fekszik Bonyhád és Mecseknádasd között a Mecsek tövében. A falu történelméről már írt a wikipédia, így azt most nem ecsetelném. Engem családi  és mindenegyéb (haverok, foci, fanta) szálak kötnek ehhez a községhez. Na most, Hidast több részre lehet szeletelni, hiszen van a Falu, a Bányatelep, a Magyarfalu,  a Briketttelep, Rabeschwanz (azt hiszem így kell leírni...) és Kishidas. Legalábbis én ezekről tudok. Én a Bányatelepi szekcióhoz tartozom, így javarészt arról írok.

A Bányatelep valamikor az 1950-es években épült az akkor még működő bánya miatt, ahol is lignitet bányásztak. Na jó, ezt hagyjuk... erre a földrajz és történelem órát találták. Összességében az egész községről annyit, hogy enyhén fogalmazva is "terhelt" lakossággal bír. Persze ez nem az egész községre igaz, csak egy bizonyos százalékára. A Faluból a legismertebb személy a régiek közül számomra Galuska volt (Isten nyugosztalja), aki ezt tetézte süketségével és érdekes küllemével. Különleges érzéke volt a busznál történő tolakodáshoz, mert akármikor ért a busz közelébe, mindig elsőként szállt fel (bár szerintem ebben segítette a finomnak cseppet sem nevezhető "illata"). Később pedig udvariasan lesegítette a hölgyeket a buszról, finoman méretet véve róluk. A fiataloknak -engem is beleértve- csak az maradt meg emléknek, hogy ugyan sánta volt és bottal járt, de ha úgy adódott futott, mint a nyúl. A ma élő "falusi terheltek" közül én csak névlegesen Szunyogot ismerem. A Bányatelepen más a helyzet, ott még ma is vannak terheltek, akiket ismerek, ők is ismernek és éppen ezért nem szeretnék foglalkozni velük.

A Bányatelep

 

 A Bányatelep a 6-os felől könnyedén megközelíthető, csak be kell kanyarodni. A Bányatelepen sok csodabogár lakik, akikről majd több részletben írok. A Bányatelep központja a Fórum, ami a telep elején található, így ha éjjel az ember jobbra-balra imbolygó fényt lát közeledni, az biztos, hogy előtte a Fórumban ücsörgött egy keveset. Egyébként a Fórum egy kellemes hely, ahol mindenki mindenkit ismer. Mondhatni családias. A Fórum törzsvendégei, régebbi celebei között olyan neves személyek találhatóak, mint Feri a focicsapat edzője, Bubic, Tapitán, Karcsika a szertáros és a Lovász. A felsoroltak közül Bubicot tartom most arra érdemesnek, hogy egy kicsit többet írjak róla, de persze a későbbiekben a többiekről is esik még szó.

Bubic

Kezdjük azzal, hogy Bubic monogrammja megegyezik az enyémmel (NF). Bubic jó munkás ember, régen dolgozott Pécsen az uránbányában, mostanában pedig építkezéseken, disznóvágásokon segédkezik és futtatja saját fűnyírásos bizniszét. A legszebb az egészben, hogy az emberek igénylik is. Egyébként Bubic nagyon jó arc, néha beszélgetek vele és nagy dumás az öreg. Vele esett meg az a szituáció, hogy a családjának közel 5 generációja lakik vele egy háztartásban. Akkor most számoljunk egy kicsit: szóval egyszer vannak ők a feleségével (2 fő), nekik van 4 gyermekük, ebből 3 lakik velük (3 fő). Akkor most a 3 gyermeket elnevezem X,Y,Z-nek. X-nek van 4 gyermeke, ebből elköltözött 1 (3 fő). Y-nak van 1 gyermeke és Z-nek van 3 gyermeke plusz a férje, aki szintén ott lakik (4 fő). Tehát a végeredmény: 13 fő egy háztartásban. Befejezésnek eszembejutott még egy vele kapcsolatos szállóige: "Majd Feri megcsinálja."

Kicsit a kisebbségről

A mai írás utolsó részében a kisebbségi kérdéssel foglalkozom, ami tavaly tavaszig még erősen foglalkoztatta a telepieket. Mi éppen a csapatbuszra vártunk a Fórumban egy meccs előtt, mire nagy robajjal három teherautó kanyarodott le az "etnikai sorról" telepakolva törmelékkel. Mi csak kérdőn néztünk a kocsmárosra, hogy mi zajlik fenn, mire megkaptuk a rövid választ: "Költöztetik őket." És valóban, két-három család kivételével elköltöztették az összeset Magyarfaluba. Egy kicsit többet a hidasi kisebbségről: a megkülönböztetés náluk fajon belül is ún. beszélő nevekkel történik, mint az Odüsszeiában. Van Guminyakú, Rágott fülű, Forralt nyakú, Indián, Mogyoró, Bolond Sanyi, Bruce Lee Sanyi, Bolond Lulu és a Vörös cigány. Egyszer Bruce Lee Sanyi mondta: "Nálunk egyszerű a gyereknek nevet adni, hiszen mindenki Sanyi vagy Zoli."

A következő rész tartalmából: Bolond Sanyi, Lovász és a leengedett ekevas és hogyan szakadt le a mosdókagyló az egyik kocsmában... mindez kiderül holnap.

NF

Szerző: NagyFog

2 komment

Címkék: bevezető hidas

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyfog.blog.hu/api/trackback/id/tr221257913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KicsiTifusz 2009.07.23. 20:06:49

A mesélő stílusod egyre tetszetősebb. Egy észrevétel, Galuska úr leszállásnál segédkezett. Felszállásnál bajosan tehette volna, hiszen ő már fent volt.
Brikett-telep még jelentős része a településnek.
süti beállítások módosítása